21 Νοε 2010

Ποντάρουν στα container οι εφοπλιστές



Συμφωνίες-μαμούθ κλείνει η Cosco για τον Πειραιά

Μπορεί την τελευταία εξαετία ο Πειραιάς να απώλεσε σταδιακά σχεδόν όλο το έργο μεταφόρτωσης κατρακυλώντας από τα 910.000 κοντέινερ το 2003 στα 30.000 το 2008 και στα 83.500 το 2009, ωστόσο οι Κινέζοι, έχουν θέσει σε εφαρμογή σχέδιο- εξπρές για τη μετεξέλιξή του σε κομβικό σημείο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η εντυπωσιακή εν πλω μεταφορά από την Κίνα στον Πειραιά των τριών τεραστίων διαστάσεων γερανογεφυρών στη διπλανή φωτό. Τις 13 θα φτάσουν νέες υπερσύγχρονες γερανογέφυρες που θα εγκαταστήσει η Cosco στους προβλήτες 2 και 3 την επόμενη τετραετία.
Η Cosco επιδιώκοντας να αυξήσει τη ροή φορτίων στον Πειραιά, έχει ήδη προσθέσει στη λίστα των πελατών του ΣΕΜΠΟ τις τρεις ασιατικές εταιρείες K-Line, YML και Hanjin με τις οποίες συνεργάζεται, ενώ ήδη βρίσκεται σε επαφές και με άλλες εταιρείες-κολοσσούς διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.
Βασική προϋπόθεση ώστε να υπάρξουν συμφωνίες είναι -όπως υπογραμμίζουν ναυτιλιακοί παράγοντες- να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη προς το λιμάνι, η αξιοπιστία του οποίου πληγώθηκε καίρια τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των διαρκών απεργιακών κινητοποιήσεων. Αυτό μοιάζει να είναι και το μεγάλο στοίχημα των Κινέζων για να επιτύχουν συμφωνίες με όλους τους ισχυρούς παίκτες στον παγκόσμιο χάρτη της διακίνησης κοντέινερ, ώστε να καλύπτουν τη χωρητικότητα του ΣΕΜΠΟ η οποία πρόκειται να φθάσει τα 3,7 εκ. κοντέινερ όταν κατασκευαστεί και η προβλήτα ΙΙΙ το φθινόπωρο του 2015. Σήμερα, η προβλήτα ΙΙ έχει χωρητικότητα 1,6 εκ. κοντέινερ, με την Cosco να έχει ξεκινήσει εργασίες αναβάθμισης ώστε να την αυξήσει στα 2,6 εκ. κιβώτια πριν από τον Απρίλιο του 2014.
Ανατροπή Μπορεί στα αποτελέσματα εξαμήνου τα μηνύματα να μην ήταν ενθαρρυντικά για τη θυγατρική Cosco Pacific καθώς η δραστηριότητα στον Πειραιά δημιούργησε ζημιές 10,6 εκ. δολαρίων, ωστόσο τους τελευταίους μήνες το σκηνικό ανατράπηκε.
Η Cosco Pacific υπερδιπλασίασε τα κέρδη της στο τρίτο τρίμηνο εξαιτίας της ανάκαμψης της αγοράς. Ολοι οι σταθμοί μεταφόρτωσης στον κόσμο που ελέγχει η Cosco επωφελήθηκαν σημαντικά από την ισχυρή ανάπτυξη του κινεζικού εμπορίου.
Ιδιαίτερα μάλιστα στην περίπτωση του Πειραιά οι ζημιές στο διάστημα αυτό περιορίστηκαν σημαντικά. Από την «κινεζική» προβλήτα ΙΙ διακινήθηκαν το πρώτο εξάμηνο περίπου 377.000 εμπορευματοκιβώτια, και ο στόχος που είχε τεθεί για πάνω από 800.000 κοντέινερ το 2010 είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί.
Εμπορικός κόμβος
Κομμάτι του παζλ το Θριάσιο
Τα επόμενα τρία-τέσ­σερα χρόνια ο κινεζικός όμιλος έχει σκοπό να δαπανήσει περί τα 300 εκ. δολάρια για την αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων και την κατασκευή του νέου προβλήτα, με σκοπό να υπερδιπλασιαστεί ο όγκος του φορτίου στο λιμάνι. Η κίνηση αυτή είναι πλέον σαφές ότι αποτελεί μέρος μιας επιχείρησης για τη δημιουργία ενός δικτύου λιμένων, κέντρων logistics και σιδηροδρόμων για τη διανομή των ασιατικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη, που μπορεί να αποτελέσει τον σύγχρονο δρόμο του μεταξιού.
Το Πεκίνο επιδιώκοντας ο Πειραιάς να γίνει πύλη εισόδου που θα συνδέει τα κινεζικά εργοστάσια με την Ευρώπη θέλει να καταστήσει το λιμάνι κομβικό σημείο που θα ενώνει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Δυτική Αφρική. Πολλοί υποστηρίζουν ότι η επένδυση της Cosco στον Πειραιά δεν είναι παρά η αρχή ενός πολύ ευρύτερου σχεδίου για την πρόσβασή της στις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές. Αναπόσπαστο βέβαια κομμάτι αυτού του σχεδίου αποτελεί το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο και η νέα σιδηροδρομική γραμμή που θα το συνδέει με το λιμάνι στο Ικόνιο Περάματος, για τη διανομή προϊόντων από την Ασία προς τα Βαλκάνια και την υπόλοιπη ήπειρο.