Στους επόμενους ένα με δύο μήνες το υπουργείο Οικονομικών θα προσλάβει συμβούλους που θα αναλάβουν το project, έτσι ώστε να αρχίσει να υλοποιείται από τα τέλη του επόμενου έτους. Αυτήν την εβδομάδα, μάλιστα, αναμένεται να συζητηθούν οι λεπτομέρειες.
Σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς, οι 12 Οργανισμοί Λιμένος που υπάρχουν στην Ελλάδα θα αξιοποιηθούν με γνώμονα το να γίνουν κέντρα logistics. Δηλαδή, θα διαχειρίζονται κυρίως μεγάλους όγκους εμπορευμάτων. Ωστόσο, σε πρώτη φάση οι σύμβουλοι που θα προσληφθούν θα εξετάσουν τη συγχώνευση κάποιων λιμένων σε μία εταιρεία, πριν προχωρήσει η παραχώρηση των εταιρειών αυτών σε ιδιώτες.
Για παράδειγμα, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ), θα γίνει μία εταιρεία πιθανότατα με τους Οργανισμούς Λιμένος Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας και μετά θα αποφασιστεί η παραχώρηση των δικαιωμάτων διαχείρισης της εταιρείας που θα προκύψει. Το ίδιο θα συμβεί και με τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι υποδομές θα παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο. Το οικονομικό επιτελείο έχει καταγράψει, όμως, σχεδόν 900 λιμάνια συνολικά στην Ελλάδα, εκ των οποίων θεωρεί ότι περίπου τα 300 θα μπορούσαν να μετατραπούν σε μαρίνες. Με τον τρόπο αυτό επιδιώκει την προσέλκυση τουριστών υψηλών «βαλαντίων», που θα δώσουν νέα ώθηση σε τοπικές οικονομίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ενίσχυση και της ελληνικής οικονομίας.
Οι σύμβουλοι που θα προσληφθούν, πρώτα θα «ομαδοποιήσουν» σε γκρουπ των 30 - 40 εν δυνάμει μαρίνων τα περιφερειακά λιμάνια και μετά θα προχωρήσει η κυβέρνηση στη σύναψη συμβάσεων παραχώρησης με τους ιδιώτες.