6 Δεκ 2010

Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία με το αργό να διαπραγματεύται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

    Στις πρωινές συναλλαγές ,η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Ιανουαρίου κατέγραφε άνοδοκατά 14 σεντς στα 89,33 δολάρια το βαρέλι. Το Μπρεντ ήταν επίσης ενισχυμένο κατά 17 σεντς στα 91,59 δολάρια.
    "Οι τιμές συνεχίζουν την ανοδική πορεία της περασμένης Παρασκευής" τονίζει ο Βίκτορ Σουμ,αναλυτής της "Purvin & Gertz" στη Σιγκαπούρη. Το κύμα ψύχους στην Ευρώπη ,αν και άρχισε κάπως να υποχωρεί,πιέζει προς τα πάνω τις τιμές ,προσθέτει ο Βίκτορ Σουμ.
    Την περασμένη Παρασκευή στη Νέα Υόρκη το αργό έκλεισε στα 89,19 δολάρια το βαρέλι ,που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Οκτωβρίου 2008 ,παρά τα αρνητικά στοιχεία για την απασχόληση στις Ηνωμένες Πολιτείες.
    Η αγορά πετρελαίου κινείται ανοδικά μετά και τη δημοσίευση άλλων στοιχείων για την πορεία της αμερικανανικής οικονομίας ,όπως η ενίσχυση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών,που ήταν πιό ισχυρή από ότι ανέμεναν οι αναλυτές.

Ομιλος Ρέστη: Δάνειο, ύψους 37 εκατ. ευρώ από την ΕΤΑΑ

Συμφωνία για τη χορήγηση δανείου, ύψους 37 εκατ. ευρώ για την ανακατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Σβέτι Στέφαν, στο Μαυροβούνιο, υπεγράφη μεταξύ της εταιρίας Adriatic Properties του Έλληνα επιχειρηματία Βίκτωρα Ρέστη και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).

    Σε ανακοίνωση που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων του Μαυροβουνίου (ΜΙΡΑ), τονίζεται ότι το ποσό του δανείου θα κατευθυνθεί σε δράσεις για την ενίσχυση του τουρισμού της χώρας.
    Το 2011, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ίδια ανακοίνωση, θα ξεκινήσουν οι εργασίες κατεδάφισης του παλαιού κτιριακού συγκροτήματος και κατασκευής του νέου συγκροτήματος, το οποίο θα φέρει το όνομα "Kraljicina plaza" και θα διαθέτει 60 πολυτελή δωμάτια και 60 σουίτες.
    Το ύψος της συνολικής επένδυσης για την ανακατασκευή του ξενοδοχειακού συγκροτήματος στο Σβέτι Στέφαν και την ευρύτερη περιοχή διαμορφώνεται εκατό εκατομμύρια ευρώ, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος των θαλάσσιων μεταφορών

«Αποστρατικοποιείται» και πάλι το ΥΘΥΝΑΛ

Υστερα από 30 χρόνια επιχειρείται και πάλι να διαχωρισθεί πλήρως το Λιμενικό Σώμα από την ελληνική ναυτιλία.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της 13ης Δεκεμβρίου θα παραμείνει αναρτημένο στον ιστότοπο www.opengov.gr , προς δημόσια διαβούλευση, το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (ΥΠΡΟΠΟ) για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε το ΥΠΡΟΠΟ. 
Το σχέδιο νόμου που μετά από 30 χρόνια επιχειρεί και πάλι να διαχωρίσει πλήρως το Λιμενικό Σώμα από την ελληνική ναυτιλία, συζητήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά από εισήγηση του Υπουργού ΠΡΟΠΟ Χρήστου Παπουτσή, και η δημοσιοποίηση του επιβεβαίωσε πλήρως τις πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, περί «αποστρατικοποίησης» του υπουργείου Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) που έχει στην αρμοδιότητα του την ελληνική ναυτιλία.
Η απεμπλοκή
Οι υπηρεσίες του ΥΘΥΝΑΛ θα εξυπηρετούνται με προσωπικό του Λιμενικού Σώματος που θα είναι αποσπασμένο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όπως έγραψε η «Ν» το προηγούμενο Σάββατο.
Η απεμπλοκή του Λιμενικού Σώματος από το ΥΘΥΝΑΛ, και ουσιαστικά από την ελληνική ναυτιλία, έχει συναντήσει την έντονη αντίδραση του ελληνικού εφοπλισμού στο σύνολο του, καθώς όπως υποστηρίζει μόνο προβλήματα προοιωνίζει η εξέλιξη αυτή για την ελληνική ναυτιλία και την εθνική οικονομία.
Αναφορικά με τις συνεχόμενες αλλαγές που έγιναν τον προηγούμενο χρόνο στο καθεστώς που διέπει το Λιμενικό Σώμα στην αιτιολογική έκθεση η κυβέρνηση τις δικαιολογεί ως εξής:
Οι προηγούμενες «νομοθετικές παρεμβάσεις καταδεικνύουν σαφέστατα τον προβληματισμό και την προσπάθεια της Κυβέρνησης να καταλήξει στην πλέον πρόσφορη για το ευρύτερο κοινωνικό και δημόσιο συμφέρον λύση. Ωστόσο, οι ρυθμίσεις αυτές δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά και στο σύνολό του τα ζητήματα της λιμενικής αστυνομίας, της ασφάλειας ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας προστασίας, δεδομένου ότι το Λιμενικό Σώμα, ως αρμόδιος για τα θέματα αυτά φορέας, εξακολουθεί ουσιαστικά να διατηρεί την υφιστάμενη οργανωτική του δομή και να παραμένει υπό τη διττή πολιτική υπαγωγή και εποπτεία των συναρμόδιων Υπουργείων. Η ιδιόμορφη αυτή κατάσταση, με τις εγγενείς αδυναμίες και την περιορισμένη προοπτική επιβάλλεται να διευθετηθεί».

Έγκριση για σύσταση Ελληνικής Ακτοφυλακής

Στο opengov.gr αναρτήθηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Το σχέδιο νόμου θα παραμείνει αναρτημένο, προς δημόσια διαβούλευση, έως τα μεσάνυχτα της 13ης Δεκεμβρίου. Όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και αφού ληφθούν υπόψη τα αποτελέσματά της, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή ορίζεται ως ο αρμόδιος φορέας της ελληνικής διοίκησης για την εφαρμογή του νόμου στο θαλάσσιο χώρο, στα πλοία, στους λιμένες , στους χερσαίους χώρους και στις λιμενικές εγκαταστάσεις.
Κύρια αποστολή του σώματος είναι η δίωξη του εγκλήματος και η προστασία των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων των πολιτών, ο έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της χώρας, η διασφάλιση της ασφαλούς ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και περιουσίας στη θάλασσα και η εξασφάλιση της ομαλούς λειτουργίας των εμπορικών πλοίων. Επίσης, αποστολή του είναι ο έλεγχος σε ελληνικούς λιμένες των πλοίων ανεξαρτήτως σημαίας και των πληρωμάτων τους καθώς και των υπό ελληνική σημαία πλοίων και των πληρωμάτων τους σε λιμένες της αλλοδαπής προς διαπίστωση συμμόρφωσής τους σύμφωνα με τις ισχύουσες εθνικές και διεθνείς νομοθεσίες.
Το Λιμενικό Σώμα  Ελληνική Ακτοφυλακή αποτελεί ένοπλο σώμα ασφάλειας, στρατιωτικά οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με τον Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα και άλλων ισχυουσών διατάξεων.
Επίσης το νομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, ως ανώτατη επιτελική Υπηρεσία. Εξασφαλίζεται η αυτόνομη επιχειρησιακή δράση του. Θεσπίζεται Συμβούλιο Επιτελικού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κρίσεων στο πλαίσιο ενός καλύτερου συντονισμού των υπηρεσιών και αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ζητημάτων κρίσεων.
Οι οργανικές θέσεις του Στρατιωτικού Προσωπικού του Λιμενικού Σώματος αποτελούν εφεξής οργανικές θέσεις του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, κατά βαθμό, κατηγορία, ειδικότητα, και αριθμό, και χωρίς να θίγεται το ιεραρχικό και ασφαλιστικό status που ισχύει σήμερα.
Προβλέπεται η κάθετη δομή της διοίκησης και οι βαθμοί των διοικούντων. Προβλέπεται ότι το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή έχει δικό του προϋπολογισμό ως ειδικός φορέας προϋπολογισμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και καθιερώνεται νέο σύστημα προμηθειών του.
Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εμπορικής Ναυτιλίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λασιθίου, κ. Γιάννης Πλακιωτάκης, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση αναφορικά με την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις»:

51% θα κρατήσει το Δημόσιο στα ελληνικά λιμάνια

«Ο,τι και να γίνει, τα λιμάνια της Ελλάδας θα διατηρήσουν το δημόσιο χαρακτήρα τους και το 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο», διαβεβαίωσε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμένων Ελλάδος  ΕΛΙΜΕ και του ΟΛΠ, Γιώργος Ανωμερίτης.
Ο κ. Ανωμερίτης προανήγγειλε, ενδεχόμενα και εντός του μηνός, ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό για την οργάνωση του σχήματος του νέου λιμενικού συστήματος της χώρας, αφού έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές μελέτες, ενώ δεν σχολίασε τις φήμες που έχουν διαρρεύσει περί αντιδράσεων των μικρότερων λιμανιών για ένταξή τους κάτω από δύο holding, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.
Στο θέμα παρενέβη και το «έκλεισε» ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Στέλιος Αγγελούδης για να τονίσει ότι οι πλειοψηφούντες εταίροι που συμμετέχουν στους 12 Οργανισμούς, είναι ο εξής ένας, το Δημόσιο. Οπότε, πριν υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση στους 12 λιμενικούς οργανισμούς, θα πρέπει να έχει εκφρασθεί η θέση της κυβέρνησης.
Οι παραπάνω δηλώσεις έγιναν με αφορμή τη συνεδρίαση της ΕΛΙΜΕ, στη διάρκεια της οποίας αποφασίστηκε, μεταξύ άλλων, η ίδρυση Ινστιτούτου Κατάρτισης Ναυτιλίας, Λιμένων και Συνδυασμένων Μεταφορών, με το διακριτικό τίτλο «Εξάντας» και έδρα στη Θεσσαλονίκη.
Σε μία συνεδρίαση που έγινε σε κλίμα καλών σχέσεων και προσέγγισης μεταξύ μελών της ΕΛΙΜΕ και εργαζομένων και στην οποία μετείχαν και εκπρόσωποι της ΟΜΥΛΕ, αποφασίσθηκε το Ινστιτούτο με πιστοποιημένα παραρτήματα να έχει πανελλαδική δράση και διττό σκοπό, αφενός την κατοχύρωση των θέσεων των εργαζομένων στα λιμάνια κι αφετέρου την εξέλιξη των επαγγελμάτων που σχετίζονται με τη λιμενική βιομηχανία. Το καταστατικό του Ινστιτούτου θα υπογραφεί πιθανώς εντός του μηνός.
Η ΕΛΙΜΕ επίσης αποφάσισε: Nα εγγραφεί μέλος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ). Nα ξαναγίνει η Ένωση μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Λιμένων, της ESPO. Nα αξιοποιήσει το πρόγραμμα ψηφιακής σύγκλισης για e- porting. Nα γίνει προσπάθεια, ώστε όλα τα λιμάνια της Ελλάδας να αποκτήσουν περιβαλλοντική πιστοποίηση και να γίνουν Eco Ports, όπως ο Πειραιάς και η Θεσσαλονίκη.
Τα μέλη της ΕΛΙΜΕ
Στην Ενωση Λιμένων Ελλάδος συμμετέχουν εκπρόσωποι όλων των 12 εθνικών λιμένων της χώρας που έχουν τη μορφή της Α.Ε. Ειδικότερα πρόκειται για τα λιμάνια: Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόλου, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Πάτρας, Λαυρίου, Ραφήνας, Ελευσίνας και Ηρακλείου. Σημειώνεται ότι ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά Α.Ε. και ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης Α.Ε. είναι εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Στα 88,8 εκατ. ευρώ οι ζημιές των ακτοπλοϊκών στο εννεάμηνο