1 Δεκ 2010

Μικρή ενίσχυση του Ευρώ

Ενισχύεται σήμερα το ευρώ, παραμένοντας ωστόσο σε χαμηλό 11 εβδομάδων έναντι του δολαρίου, με τους επενδυτές να στρέφουν το βλέμμα τους στις επόμενες κινήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.
Νωρίτερα το ευρωπαϊκό κοινό νόμισμα δεχόταν πιέσεις από την ανακοίνωση της Standard & Poor's ότι ενδέχεται να μειώσει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Πορτογαλίας. Στη συνέχεια το ενιαίο νόμισμα σταθεροποιήθηκε πάνω από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό των 1,2669 δολαρίων.
Αναλυτές είπαν ότι η αγορά περιμένει από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να λάβουν προληπτικά μέτρα κατά τηςκρίση χρέους, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στην αγορά ομολόγων σε χώρες της ευρωζώνης συμπεριλαμβανομένου και του Βελγίου.
Στις 10.20 ώρα Ελλάδας, η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου ήταν 1,3041 και δολαρίου-γεν 83,53.

Απαγορευτικό απόπλου

Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία ανοιχτού τύπου που πραγματοποιούν τα δρομολόγια Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα - Λευκίμη και Ηγουμενίτσα - Ιόνια Νησιά, λόγω του δελτίου θυελλωδών ανέμων που εξέδωσε η Εθνική Μετερεωλογική Υπηρεσία...
Επίσης, δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των «ιπτάμενων δελφινιών» για Αργοσαρωνικό.Σύμφωνα με το Υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων, οι άνεμοι στις περιοχές κεντρικό, βορειανατολικό, νοτιοδυτικό Αιγαίο, βόρειο Ιόνιο, Θρακικό και Στενό Καφηρέα θα πνέουν 7 με 8 μποφόρ.

G.A Ferries - Τελευταίος προορισμός η Ελβετία...

Ύστερα από μια πορεία 40 και πλέον χρόνων στην ακτοπλοΐα ο καπετάν Μάκης Αγούδημος βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα που μοιάζουν αξεπέραστα. Η κάποτε ανθηρή εφοπλιστική του εταιρεία έχει καταρρεύσει θυμίζοντας τα παροιμιώδη για την παλαιότητά τους καράβια, όπως τα «Δημητρούλα» και «Ροδάνθη». Μετά την κόντρα με τον τότε υπουργό Ναυτιλίας κ. Αναστάσιο Παπαληγούρα και τις χαμένες άγονες γραμμές, η κατάρρευση ήταν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή. Μοναδική του διέξοδος ήταν η φυγή, και αυτό επέλεξε ο Μάκης Αγούδημος. Ο άλλοτε ισχυρός καραβοκύρης πούλησε την έπαυλή του στο Λαγονήσι σε γνωστό εφοπλιστή, εκποίησε τα έργα τέχνης που είχε στη συλλογή του και έφυγε από την Ελλάδα με την οικογένειά του προκειμένου να εγκατασταθεί στο Λουγκάνο της Ελβετίας. Εκεί, στο σπίτι που είχε αγοράσει πριν από περίπου 20 χρόνια, ζει τώρα με τη σύζυγό του, τα παιδιά και τα εγγόνια του, με όσα χρήματα έβαλε στην άκρη την εποχή της παντοδυναμίας του. Η βίλα τελικά πουλήθηκε αντί 15 εκατ. ευρώ σε γνωστό εφοπλιστή, ο οποίος ακόμα δεν έχει εγκατασταθεί. Από την πλευρά του, ο Μάκης Αγούδημος έχει προτιμήσει τη σιωπή αλλά και την απομόνωση. Το Λουγκάνο της Ελβετίας ήταν η ιδανική λύση και για τα δύο: σε μια χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης προφανώς αισθάνεται πιο προφυλαγμένος, αφού είναι δύσκολο να τον εντοπίσει κανείς. Για τον λόγο αυτό, τόσο ο ίδιος ο εφοπλιστής όσο και τα μέλη της οικογένειάς του έχουν αλλάξει τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων για να μην αναγκάζονται να απαντούν σε ανεπιθύμητες κλήσεις. Το μόνο μέλος της οικογένειας Αγούδημου που διατηρεί συχνές επαφές με την Ελλάδα είναι ο Νίκος Αγούδημος. Ο μικρότερος γιος του εφοπλιστή ταξιδεύει αεροπορικώς κάθε μήνα στην Αθήνα. Κατά τ’ άλλα, οι ανέσεις του ευρύχωρου σπιτιού στο Λουγκάνο ίσως είναι η μόνη παρηγοριά για την οικογένεια, αφού οι στιγμές της ευημερίας ανήκουν πια στο παρελθόν.

Αναστολή απεργίας της ΠΝΟ κατόπιν πολιτικής επιστράτευσης

Την αναστολή της απεργίας τους αποφάσισαν την Τρίτη οι ναυτικοί μετά την απόφαση της κυβέρνησης να διατάξει την επιστράτευσή τους.
«Η οκταήμερη απεργία της Ομοσπονδίας ανεστάλη. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά στην πολιτική της ιστορία διακυβέρνησης της χώρας, αδυνατώντας να βρει λύσεις στα ώριμα, οξυμένα και αυτονόητα αιτήματα των ναυτεργατών, κατέφυγε στην προσφιλή "συνταγή" της», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία ΠΝΟ .
Οι ναυτικοί ζητούν μεταξύ άλλων την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας και την απορρόφηση των ανέργων.
Τη Δευτέρα, η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση των ναυτικών «για λόγους εθνικού συμφέροντος» και για να «διασφαλίσει τη συνοχή της νησιωτικής Ελλάδας με την ηπειρωτική χώρα», αν και ο υπουργός Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, επέρριψε ευθύνες και στις δύο πλευρές (ναυτικούς και πλοιοκτησία) για το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.