28 Νοε 2010

Χρυσός και σπάνιες γαίες οδηγούν το ράλι ανόδου

Χρονιά με μεικτές τάσεις για την αγορά εμπορευμάτων είναι το 2010, που σύμφωνα με την εκτίμηση των αναλυτών της Κύπρου Χρηματιστηριακής χαρακτηρίζεται από τη θεαματική υποχώρηση των Συμβολαίων σε προϊόντα φυσικού αερίου.
Υπήρξαν υψηλές υπεραξίες στα... μέταλλα «σπάνιας γης», μία κλειστή αγορά υλικών που κατά κύριο λόγο ελέγχεται από την Κίνα και είναι απαραίτητα στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας. Ωστόσο και παραδοσιακές αξίες, όπως το βαμβάκι, η ζάχαρη και ο καφές, έδωσαν καλές τιμές φέτος.
Η μικρή ανάκαμψη που παρατηρήθηκε διεθνώς για ζήτηση χάλυβα (κυρίως λόγω παραγγελιών από το Πεκίνο και το Δελχί) κρατά υψηλά τις τιμές και για Συμβόλαια χάλυβα και χαλκού. Διψήφια απόδοση είχε και ο χρυσός, ενώ πολύ ψηλά κυμάνθηκαν οι τιμές και για το ασήμι. Από τα προϊόντα τη μεγαλύτερη απόδοση είναι το βαμβάκι (με 48,1%), ο καφές (με 38,9%) και η σόγια (20,1%).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πορεία των δύο πιο δημοφιλών επενδυτικά πολύτιμων μετάλλων, καθώς το ασήμι με... άλμα 63,6% (στα 27,6 δολάρια η ουγκιά) καλύπτει το χαμένο έδαφος που έχει τα τελευταία χρόνια έναντι του χρυσού. Ωστόσο και η τιμή του χρυσού παρέμεινε σε ανοδική φορά για δέκατη συνεχόμενη χρονιά, με τιμή 1.363 δολάρια και κέρδη 24,3% φέτος παρά την τελευταία διόρθωση από τα ιστορικά υψηλά των 1.468 δολαρίων ανά ουγκιά.
Ωστόσο πρέπει να συνεκτιμηθεί πως φέτος παρουσιάσθηκε το παράδοξο της παράλληλης ανόδου ομολόγων, εμπορευμάτων, χρυσού και μετοχών. Κάτι πρωτοφανές, το οποίο αποδόθηκε στην πολιτική της «ποσοτικής χαλάρωσης» που ακολουθούν οι ΗΠΑ (με... αλλεπάλληλα προγράμματα τυπώματος χάρτινου χρήματος και παρεμβάσεις στην αγορά ομολόγων). Ετσι οι επενδυτές δανείζονται με πολύ χαμηλά επιτόκια σε δολάρια και «ποντάρουν» σε όλο τον κόσμο.
Ενδεικτικότερη θεωρείται η τακτική που ακολουθείται σε αντίθετους στοιχηματισμούς (spread trading), με πιο συνήθη τη λήψη θέσεων σε χρυσό-πετρέλαιο. Ο επενδυτής βγαίνει πωλητής (ή αγοραστής) στο ένα Συμβόλαιο και πωλητής (ή αγοραστής) στο «αντίθετο» Συμβόλαιο.
Πάντως πολλοί ξένοι αναλυτές θεωρούν πως ούτε η Fed θα μπορέσει να υλοποιήσει τέταρτο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ούτε η Κίνα θα πετύχει να κρατήσει για πολύ σε χαμηλά επίπεδα το νόμισμά της. Γι' αυτό έχουν αρχίσει τη διαφοροποίησή τους στρεφόμενοι σε ομόλογα, με το γερμανικό να παραμένει πάντα υψηλά στις προτιμήσεις τους παρά τη χαμηλή του απόδοση λόγω της υπεραξίας που προσφέρει.
Από την άλλη πλευρά, η συντήρηση της παγκόσμιας ζήτησης σε χαμηλά επίπεδα κράτησε σε αρνητικό έδαφος και τις αποδόσεις στη ναυτιλία. Ο δείκτης Baltic Dry (BDI) έχει υποχωρήσει στις 2.179 μονάδες, μετρώντας απώλειες 27,5% από την αρχή του έτους. Για τον BDI το ελάχιστο 52 εβδομάδων έχει διαμορφωθεί στις 1.700 και το μέγιστο στις 4.423 μονάδες, που πρακτικά αφήνει περιθώρια μικρής αντίδρασης στο επόμενο 3μηνο. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Baltic Capasize (μεταφορικής δυνατότητας μεγαλύτερης των 80.000 dwt) που διαμορφώνεται στις 3.585 μονάδες (7,8% αρνητική απόδοση από την αρχή του έτους). Τη μεγαλύτερη διόρθωση όμως σημειώνει με 42,2% ο δείκτης Baltic Supramax (>120.000 dwt), γεγονός που δείχνει τη μείωση της μεταφοράς υπερ-φορτίων αλλά και τη συγκέντρωση του κλάδου σε χέρια λιγότερων εφοπλιστών.

Οι «απαντήσεις» της Cosco

Με επιστολή της η εκπρόσωπος της εταιρείας ΣΕΠ Α.Ε. ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑΔΗ χαρακτηρίζει ανακριβή ορισμένα στοιχεία του δημοσιεύματος της περασμένης Κυριακής για τις εργασιακές συνθήκες στον Νέο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων της Cosco στον Πειραιά:
«Σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας σας της Κυριακής 21ης Νοεμβρίου 2010, με τίτλο "Εργασιακός μεσαίωνας στο λιμάνι - Οι 13 επαχθείς όροι που περιλαμβάνει η σύμβαση και καλούνται να υπογράψουν με την Cosco οι έλληνες λιμενεργάτες στον Πειραιά" δημοσιεύετε πληροφορίες που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα για τις συνθήκες λειτουργίας της Σ.Ε.Π. Α.Ε. και είναι απόλυτα δυσφημιστικές για την εταιρεία μας.
Το συγκεκριμένο δημοσίευμα του δημοσιογράφου σας κ. Μπάμπη Αγρολάμπου ξεκινά με την φράση "Οπου κι αν θέσει κανείς το ερώτημα, απάντηση δεν παίρνει". Διερωτώμαστε σε ποιους άραγε έθεσε ερωτήματα σε σχέση με το θέμα του άρθρου αυτού ο συντάκτης σας, καθώς δεν έθεσε κανένα ερώτημα στην εταιρεία μας, αλλά ούτε, όπως διαπιστώσαμε, και στις αρμόδιες υπηρεσίες (που ελέγχουν τακτικότατα το καθεστώς απασχόλησης του προσωπικού μας) για να λάβει απαντήσεις όπως επιβάλλει η στοιχειώδης δημοσιογραφική δεοντολογία, την οποία υπερασπίζεστε και μέσα από την αρθρογραφία της έγκυρης εφημερίδας σας.
Αν ο συντάκτης σας επικοινωνούσε μαζί μας, ή με την αρμόδια Επιθεώρηση Εργασίας θα είχε πληροφορηθεί ότι όπως προκύπτει από αλλεπάλληλους ελέγχους που διεξήγαγαν οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας και άλλοι δημόσιοι φορείς, κατόπιν οχλήσεων και καταγγελιών, συχνά ανωνύμων και πάντοτε ατεκμηρίωτων, η εταιρεία μας τηρεί όλους τους κανόνες που επιβάλλει η ελληνική εργατική νομοθεσία και σέβεται όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις σχετικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
Θεωρούμε επίσης ακατανόητους τους ισχυρισμούς του συντάκτη σας ότι συνιστούν "εργασιακό μεσαίωνα" το δικαίωμα της εταιρείας να καταγγέλλει μια σύμβαση εργασίας, αν ο εργαζόμενος απουσιάσει αδικαιολόγητα από τη δουλειά του πάνω από τρεις ημέρες. Ο δε ισχυρισμός του συντάκτη του πιο πάνω άρθρου ότι όλοι οι εργαζόμενοι της εταιρείας μας προσλαμβάνονται δήθεν ως "ανειδίκευτοι εργάτες", τον οποίο (ισχυρισμό) παραθέτει ως πρώτο επιχείρημα για να θεμελιώσει τον συκοφαντικό για εμάς ισχυρισμό περί "εργασιακού μεσαίωνα", είναι απόλυτα ανακριβής.
Σε ό,τι αφορά εξάλλου την καταγγελία του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDG) στο οποίο αναφέρεται ο συντάκτης σας, μια πρόχειρη έρευνα θα τον διαφώτιζε ότι πρόκειται για μια ένωση των εργαζομένων σε λιμάνια που ελέγχονται από το κράτος και δεν εκπροσωπούν το σύνολο των ευρωπαίων εργαζομένων στα λιμάνια και ασφαλώς όσους εργάζονται σε ιδιωτικούς φορείς.
Η εταιρεία μας είναι στη διάθεση του συντάκτη σας, ή όποιου άλλου συνεργάτη σας, για να απαντήσει σε κάθε ερώτημά του και για να θέσει υπόψη του τα στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι όλοι οι έλεγχοι που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες ελληνικές εργατικές αρχές απέδειξαν ότι η εταιρεία μας είναι σε πλήρη συμμόρφωση με τις διατάξεις της ελληνικής εργατικής νομοθεσίας.
Διερωτώμαστε πόσες άλλες εταιρείες, ελληνικών ή αλλοδαπών συμφερόντων, που λειτουργούν και δραστηριοποιούνται σήμερα στην Ελλάδα θα ήταν πρόθυμες να πράξουν το ίδιο».
Απάντηση του συντάκτη:
Τα στοιχεία του δημοσιεύματος της «Κ.Ε.», τα οποία η διευθύντρια προσωπικού της ΣΕΠ Α.Ε. χαρακτηρίζει ανακριβή, βρίσκονται στα κείμενα των συμβάσεων εργασίας. Η εκπρόσωπος επικαλείται την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελέγχους που έχει κάνει, κατόπιν οχλήσεων και καταγγελιών, συχνά ανώνυμων και πάντοτε ατεκμηρίωτων, όπως λέει. Οι καταγγελίες δεν ήταν ανώνυμες και ατεκμηρίωτες. Από τους επιθεωρητές έχουν καταγραφεί οι παρατηρήσεις και εκκρεμούν οι επίσημες αναφορές.
Το θέμα των εργασιακών συνθηκών στον ΝΣΕΜΠΟ έχει τεθεί από το Εργατικό Κέντρο, την ΟΜΥΛΕ, τη ΓΣΕΕ και το Διεθνές Συμβούλιο Λιμενεργατών (IDC). Επιστολές εστάλησαν στη ΣΕΠ, στην Cosco, όπως και στην κυβέρνηση. Δεν υπήρξε, όπως επισημαίναμε στο δημοσίευμα, απάντηση. Ούτε και τώρα, με την επιστολή της η ΣΕΠ απαντά. Αρκείται να σημειώσει ότι το IDC είναι μία ένωση εργαζομένων σε λιμάνια που ελέγχονται από το κράτος. Το Συμβούλιο έχει προχωρήσει σε αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία γίνεται λόγος για «κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των συνδικαλιστικών ελευθεριών και των ευρωπαϊκών θεσμών για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις». Τα ερωτήματα, λοιπόν, έχουν τεθεί με σαφήνεια. Συνεπώς, η εκπρόσωπος της εταιρείας ατυχώς επιχειρεί να τα παρακάμψει με μαθήματα δεοντολογίας.
Το δημοσίευμα της «Κ.Ε.» που μιλούσε για τον εργασιακό μεσαίωνα που ζουν οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά.